Rasmus Botoft og Lisbeth Wulff er årets kunstneriske profiler

Programmet for Odense International Film Festival får sat et helt særligt aftryk af Rasmus Botoft og Lisbeth Wulff, som er årets kunstneriske profiler.

Gennem mere end 40 år har Odense International Film Festival – eller blot OFF – været stedet, hvor man har kunnet opleve fremtidens filmbranche, som netop skabes af de mange danske og internationale talenter, der tilsammen udgør festivalen.

Mere end 2.500 kortfilm er blevet indsendt til festivalen, og i alt er 104 film fra 34 forskellige lande blevet udvalgt. Udover naturligvis at blive vist på OFF, vil filmene også dyste mod hinanden ved den traditionsrige prisuddeling, OFF Awards.

Tre af vinderne – fra henholdsvis hovedkonkurrencen, den danske konkurrence og animationskonkurrencen ­– sendes direkte til Oscarakademiets nomineringsudvalg. For skabere af kortfilm starter vejen til den gyldne statuette således i Odense.

Fokus på skabertrangen og produktionsmæssige udfordringer
Som altid har OFF tilknyttet en kunstnerisk profil til at sætte sit eget personlige aftryk på festivalen gennem en række særligt kuraterede filmprogrammer. Sidste år var det Poul Nesgaard, og inden da Ellen Hillingsø. I år er der hele to kunstneriske profiler, nemlig skuespillerne, manuskriptforfatterne og ægteparret Rasmus Botoft og Lisbeth Wulff.

Hvor Nesgaard satte fokus på filmens rolle i samfundskritikken, sætter Botoft og Wulff fokus på, hvordan skabertrangen kan overvinde selv de største produktionsmæssige udfordringer. På værker, der bliver til på trods, fordi der er noget, der bare skal formidles, forklares og fortælles.

”Der er noget ustoppeligt over den gode ide. Over trangen til at fortælle historien, man ikke kan holde tilbage. Det kræver mod, en god portion iværksættergen, selvtillid og vilje at få ført sine ideer fra tanken og op på lærredet eller ud på skærmen,” fortæller Botoft og Wulff, og de udtaler videre:

”Udenom alting kører inspirationen, udenom uddannelse og alle skel, men det kræver hårdt arbejde at få et interessant værk ud af den gode ide.”

Filmhåndværket skæres ind til benet

Birgitte Weinberger har været leder af OFF siden 2009, og hun er særdeles stolt over den 2017-version af festivalen, som er ved at få sine konturer tegnet ganske skarpt op.

”Det er en gave for festivalen, at vi har fået Rasmus og Lisbeth med ombord. Med deres fokus på produktionsmæssige udfordringer og de hårdtslående og rå filmoplevelser, som udfordringerne ofte afføder, skærer de filmhåndværket helt ind til benet. Uden den grundlæggende skabertrang – som ikke tager hensyn til kedelige ting som budgetter og ressourceallokering – er der slet ingen film at se på,” udtaler hun.

”Kombineret med alt det, som festivalen ellers har at byde på – fra OFF Awards til minifestivalen PLAYOFF, hvor spil og film krydsbestøves – tør jeg uden viden tro på, at OFF17 bliver en helt særlig oplevelse, som appellerer både til den gængse filmelsker og alle, der er en del af branchen.”

Festivalen gæstes af en lang række prominente filmfolk heriblandt Christian Tafdrup, Bodil Jørgensen, Erik Clausen, Ellen Hillingsø, Thure Lindhardt, Anders Walter, Peter Harton, Janine Jackowski, Wikke & Rasmussen og Frans Bak.