I kunsten skal livet kendes

OFF’s festivalleder Birgitte Weinberger har været i ugeavisen og tale om kunsten og livet og hvordan kortfilm kan bringe os tættere sammen, som mennesker.

Og det fortjener simpelthen en gentagelse her:

“I kunsten kan livet kendes”, står der over scenen i Odense Teaters flotte, gamle sal.
I kunsten kommunikeres livet på forskellig vis, fra forskellige vinkler med forskellige virkemidler. Et teaterstykke, igennem litteraturen, musik, et maleri eller igennem en kortfilm på OFF17 fra i næste uge.

De mange tusind kortfilm der ønskede udtagelse til festivalen i år, var sendt afsted fra over 95 lande. Det er mere end bare et flot, stort tal – det er et udtryk for verdens overvældende mangfoldighed leveret lige til døren her i Odense. Som al kunst spejler kortfilm den virkelighed, der omgiver dem.

De film, der vises lige her i eventyrbyen i næste uge giver indsigt i menneskelige følelser, tanker og handlinger – kloden rundt.

I en kortfilm kan enkelte egnes historie, kultur og åndelige overbevisning træde levende frem for os uden løftede pegefingre eller politiske slagord, og hvor er det befriende og forløsende at få indblik i disse forskelle, og samtidig opleve de grundlæggende ligheder, der binder os sammen som mennesker.

I en film på fem minutter kan man komme helt tæt på en person, man aldrig ville komme til at sidde til bords med – besøge en egn, man ikke anede fandtes – gennemleve følelser, man havde glemt eller aldrig kendt til.

Og i en tid, hvor tanken om “Os og Dem” trives i bedste velgående, er det livgivende at mærke, at forskellighed og forståelse ikke er gensidigt udelukkende. Vi må vænne os til at trives i en verden, hvor alting ikke forstås i modsætninger.

Netop i en tid, hvor skellene bliver større og afstandene længere, er det efter min overbevisning ekstremt vigtigt, at vi træner evnen til at kunne sætte os i hinandens sted og være i stand til at beskue verden fra et andet perspektiv end det, der nu engang er vores.

Der er ikke bare en stor, sær, grusom og skøn verden derude – vi er en del af den og har del i den. OFF går under mottoet “Expect the unexpected” – og det uventede er ikke altid noget udenfor os selv. Det er også den erkendelse, der kommer til os i et glimt: Hvor fremmede vi selv kan være. Med hver film åbner sig en ny verden.

Angsten for det ukendte svinder en smule hver gang lyset falder på en uudforsket plet. Øjnene vænner sig til nye udsigter. Udblik til verden er også indblik i os selv.

Den danske verdensborger HC Andersen, som H.C Andersen festivals hylder med sit navn vidste det, og viste det, og det er stadig om ikke mere så lige så aktuelt den dag i dag. Vi glæder os helt vildt til at se jer!